Ipari gépek, veszélyes gép (láncfűrész, prés, szalagfűrész, stb.) és nem veszélyes gép, munkaeszköz munkavédelmi gépvizsgálata szakértelemmel, korrekt árakon, megbízhatóan, Budapesten és országosan! Ipari gépek munkavédelem által előírt kötelező gépvizsgálat profi, hozzértő regisztrált szakértővel, kedvező árakon, Budapest és országosan. Munkavédelmi üzembehelyezés, időszakos vizsgálat szakértelemmel.Vészlétra,vészhágcsó,létra,raktári állvány rendszer,vészkijárati kilépő felülvizsgálat.

Munkavédelem által előírt ipari gép,veszélyes gépek,nem veszélyes gépek, kötelező időszakos felülvizsgálata szakértővel

Veszélyes gépek és nem veszélyes gépek, munkaeszközök, munkavédelem által előírt kötelező időszakos vizsgálataival kapcsolatosan az alábbi szolgáltatások elvégzését vállaljuk

- veszélyes- és nem veszélyes gépek munkavédelmi üzembe helyezés, max. 5 éves biztonsági gépvizsgálatok, (jogszabály, szabvány, üzemeltetési dokumentáció alapján ennél rövidebb időköz is lehetséges, példának okáért, különféle láncfűrész, motorfűrész esetén, a (1993. évi XCV. trv. és az 5/1993 MÜM rendelet alapján), 1 évente kötelező elvégeztetni az időszakos biztonsági vizsgálatot az üzemeltetőnek,
- üzemeltetési dokumentációk naprakész vezetése,
- gépek hiányzó gépkönyvének pótlásában, beszerzésében közreműködünk,(pl. láncfűrész, motorfűrész, présgép, szalagfűrész, stb.)
- szükség esetén egyedi gépvizsgálatokat is végzünk, valamint szakvéleményt készítünk, gépmeghibásodások okainak megállapítása céljából,
- vészlétrák, vészhágcsók, vészkijárati kilépők időszakos felülvizsgálata is a profilunkba tartozik, (a jogszabály alapján használatba vételi eljárás előtt, és időszakosan max. 5 évente kell elvégezni egy teherpróbával kiegészítve. Ilyenkor a szakértő megvizsgálja, hogy a vészlétra, vészkijárati kilépő, vészhágcsó biztonságos-e, felméri a jelen műszaki állapotot, méréssel ellenőrzi a konstrukció megfelelőségét (pl. a létrafokok távolságát egymástól és a faltól, tehát tulajdonképpen mind a kialakítást, mind az általános állapotot fel kell mérni szakszerűen, hogy megfelel-e a vonatkozó szabványnak, és rendeletnek. Az időszakosan ismétlődő vészlétra felülvizsgálatok szükségességét alátmámasztják, az ezen munkaeszközök állapotában bekövetkezett változások, környezeti hatások (korróziós folyamatok, és egyéb rongálódások, stb.), és tulajdonképpen esetenkénti, ritka használatuk miatti fel nem tárt üzemletetők által észrevétlen maradó, fel nem tárt hibáik, amelyek vagy egy esetleges menekülés meghiúsulásához vezethetnek, vagy egy hatósági (pl. Tűzoltósági) ellenőrzés kapcsán derülhetnek ki és bizony akár büntetőjogi felelősség is terhelheti az üzemeltetőt, amennyiben a vészlétrák, vészhágcsók, vészkijárati kilépők állapota közvetlen életveszélyes. Az MSZ 15670 szabvány alapján történik az időszakos biztonsági ellenőrzésük.
- létra (falétra, alumínium létra, egyágú, és kétágú támaszlétra, stb.) kötelezően, jogszabályban rögzített időszakos ellenőrző vizsgálatát is elvégezzük az MSZ EN 131 szabvány szerint előírt módokon.
- raktári állvány felülvizsgálat évenként kötelező az MSZ 15635 szabvány alapján végezzük. Ezeket a tulajdonképpeni munkaeszközöket, a napi használat során rendszeresen különféle külső behatások (ütések, rázkódás, különféle dinaimus és statikus terhelések) érik, amiknek a szerkezet egy idő után nem képes ellenállni és, ha ezeket a kezdődő jeleket, nem időben ismerik fel, vagy szakember nem jelzi az üzemeltető irányába, nagyon súlyos, esetleg halálos baleset okozói lehetnek. Ne kockáztasson, óvja munkatársai, és saját testi éppségét is azzal, hogy egy megfelelően, és időben leellenőrzött munkaeszközt, állványrendszert használ! Ügyfeleink számára olyan jegyzőkönyv kerül átadásra, melyben leírjuk a tapasztalt hibákat, hiányosságokat, ezek pontos helyeit, a szabványban rögzített módon való hiba besorolást, és a szükséges teendőket.

Fontos! Akár veszélyesnek minősít a Munkavédelmi törvény egy munkaeszközt, akár nem veszélyesnek, akkor is kötelező az 5 évenkénti időszakos (biztonsági) felülvizsgálat elvégzése rajtuk! (A bal oldalon olvashatóak a jogszabályok, törvényi paragrafusok ezzel kapcsolatosan. (Veszélyes munkaeszközre az Mvt.23. § (1), míg a nem veszélyes munkaeszközre a 10/2016 NGM rendelet 18. § (1)-(2) írja elő ezt a jellegű felülvizsgálatot kötelezően, max. 5 évente.)

Fontos! Egy munkaeszköz technológia, nem csak akkor számít veszélyesnek, ha az 1/b. számú mellékletben az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendeletben megtalálható!!!

Veszélyes munkaeszköznek minősül a mvt 87. § 11. pontja alapján (tehát, ha "ráillik" a veszélyes fogalom, amit a bal oldalon olvashat), illetve a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter rendeletében meghatározott, valamint a hatósági felügyelet alá tartozó munkaeszköz.

Fontos! Egy nem veszélyes munkaeszköz is minősülhet veszélyes munkaeszköznek is akár!, a megállapítás során, ezt a gyenge határvonalat vegyük mindig figyelembe! pl., ha egy nem veszélyes munkaeszköz esetén, a veszélyes térbe, be kell nyúlnia a kezelőnek, munkavégzése során..

Vállalt veszélyes gépek közül néhány, a teljesség igénye nélkül:

Traktorok, Betonpumpa, Stihl láncfűrész, motorfűrész, Szalagkéses szabászgép, Bígelőgép, Körkéses szabászgép, Nyomdaipari vágógép, Faipari gérvágógép, Fúró-lyukasztógép, Hulladékgyűjtő felépítmény (kukás autó), Hidraulikus aknaperem emelő, Faipari szalagfűrész, Motorfűrész, Láncfűrész, Faipari vastagsági gyalugép, Autódaru, Rakodódaru, Makita láncfűrész, motorfűrész, Villamos emelődob, Földmunkagép, Oszlopos forgódaru, Útépítőgépek, Csápos emelő, Hidraulikus személyemelő, Emelőhátfal, Védőgázos hegesztő berendezés, Stihl láncfűrészes ágvágó, Mezőgazdasági traktor, Erdészeti traktor, LKT fakitermelőgép, Híddaru, Kardkéses szabászgép, Ívhegesztő berendezés, vákuumformázó gép, mindenféle Stihl gallyazó láncfűrészek, Műanyag fröccsöntőgép, Inverteres plazmavágó berendezés, Flexomonyógép, Faipari körfűrész, Hidraulikus élhajlító, Excenter présgép, Husquarna láncfűrész, Husquarna motorfűrész, Hidraulikus lemezolló, Faipari 4-fejes marógép, Dízel üzemű villástargonca, PB-gázos villástargonca, Elektromos villástargonca, elektromos kézi láncfűrészgép, motorfűrészgépek, stb.

Vállalt nem veszélyes gépek a teljesség igénye nélkül:

Asztali fúrógép, Oszlopos fúrógép, Benzinmotoros sövénynyíró, Szántóföldi permetezőgép, Kúpos gömbölyítő formázógép, Esztergagép, Asztali köszörű, CNC esztergagép, Kézi hidraulikus raklapemelő, Motoros kapa, Ipari varrógép, Lamináló-tekercsvágógép, Csomagológép, Faipari felsőmarógép, Fémipari marógép, Áramfejlesztő generátor, Krokodil emelő, Spirálkaros dagasztógép, Vésőkalapács, Sütőipari kelesztő berendezés, stb.

1/b. számú melléklet az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelethez
Az Mvt. 21. § (2) bekezdése alapján veszélyesnek minősülő munkaeszközök jegyzéke
1. A famegmunkálásra vagy a fához hasonló fizikai tulajdonsággal rendelkező anyagok megmunkálására, húsfeldolgozásra vagy a húshoz hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyagok feldolgozására szolgáló (egy- vagy többélű), következő típusú körfűrészek:
1.1. működés közben rögzített fűrészéllel/fűrészélekkel dolgozó fűrészgép, amely rögzített gépággyal rendelkezik, és a munkadarabot kézi előtolással vagy leszerelhető gépi előtolással mozgatja;
1.2. működés közben rögzített fűrészlappal dolgozó fűrészgép, kézzel működtetett váltakozó mozgású fűrészpaddal vagy kocsival;
1.3. működés közben rögzített fűrészlappal dolgozó fűrészgép, amely a munkadarabot beépített mechanikus előtolással, kézi behelyezéssel és/vagy kivétellel mozgatja;
1.4. mozgó élű fűrészgép, amely a munkadarabot mechanikus előtolással, kézi behelyezéssel és/vagy kivétellel mozgatja.
2. Faipari gyalugép kézi előtolással.
3. Faipari vastagsági gyalugép egyoldali megmunkálásra, amely beépített mechanikus előtolással rendelkezik, a munkadarab kézi behelyezésével és/vagy kivételével.
4. A következő típusú szalagfűrészek kézi behelyezéssel és/vagy kivétellel, famegmunkálásra és a fához hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyagok megmunkálására, vagy húsfeldolgozásra és a húshoz hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyagok feldolgozására:
4.1. működés közben rögzített éllel/élekkel dolgozó fűrészgép, rögzített vagy váltakozó mozgású fűrészpaddal vagy gépággyal;
4.2. váltakozó mozgású kocsira szerelt éllel rendelkező fűrészgép.
5. Az 1-4. és a 7. pont szerinti gépek kombinált kivitelben famegmunkálásra és a fához hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyag megmunkálására.
6. Faipari csapmarógép több szerszámtartóval, kézi előtolással.
7. Függőleges marógép kézi előtolással famegmunkálásra és a fához hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyagok megmunkálására.
8. Faipari kézi láncfűrészgép. (motorfűrészek, láncfűrészek)
9. Kézzel adagolt és ürített, fémek hidegátalakítására való sajtó, beleértve azt az élhajlítógépet is, amely mozgó elemeinek elmozdulása meghaladhatja a 6 mm-t, és a sebessége meghaladhatja a 30 mm/s értéket.
10. Műanyag-feldolgozó fröccsöntőgép vagy formázóprés a munkadarab kézi behelyezésével és/vagy kivételével.
11. Gumiipari fröccsöntőgép vagy formázóprés a munkadarab kézi behelyezésével és/vagy kivételével.
12. A következő föld alatti munkára szolgáló gépek:
12.1. mozdony és fékezőkocsi,
12.2. hidraulikus energiával működtetett alátámasztó biztosító berendezés.
13. Kézi adagolású háztartási hulladékgyűjtő teherjármű, amely présmechanizmussal van felszerelve.
14. Járműemelők.
15. Személyek vagy személyek és terhek emelésére szolgáló szerkezetek, amelyeknél fennáll a leesés veszélye több mint három méter magasságból.
16. Hordozható patronos rögzítő- és egyéb összekapcsoló gép.
További munkaeszközök:
17. Daruk és futómacskák gépi meghajtással.
18. Gépi hajtású emelőtargoncák.
19. Villamos emelődobok.
20. Rakodógépek, jövesztő-rakodógépek.
21. Mezőgazdasági és erdészeti traktorok.
22. Járműürítés és -mozgatás különleges berendezései.
23. Személyszállításra használt folyamatos szállítóberendezések.

1/b. számú melléklet az 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelethez
Az Mvt.21.§-ának (5) bekezdése alá tartozó egyes veszélyes munkaeszközök jegyzéke
1. Helyszíni összeszerelésű gépi meghajtású daruk
2. Járműürítés és -mozgatás helyszíni összeszerelésű különleges berendezései
3. Személyemelésre ideiglenesen felhasználható emelőberendezések

Egyéb vegyes vállalt ipari gép fajták:

vastagoló gyalugép, sorozatfúrógép, faipari prés, láncfűrész, csap marógép, keresztvágó körfűrész, szalagcsiszoló gép, tárcsás csiszológép, stancoló gép, szikraforgácsoló gép, egyéb szerszámgép, gumisütő, vágó-másoló berendezés, szúrótranszformátor, ponthegesztő, apparát, hegesztő transzformátor, aszfaltkeverő telep, betonkeverő telep, szemétszállító célgép, kukás autó felépítmény, présmechanizmusos felépítmény, egyéb célgép felépímény, tömörítős konténer vonalhegesztő, védőgázos hegesztő, emelőgépek, emelőasztal, konténer emelő, targonca, híddaru, futódaru, futómacska, emelőszerkezet, emelővillás targonca, kézi hidraulikus villás emelő, krokodil, zsiráf emelő motorkiemelő, gyalogkíséretű targonca, konténer szállító gépjármű, láncos emelő, létrák, állványok, alumínium létra, falétra, kitolható létra, pódiumok, lépcső, szerelő dobogó, szerelő állvány, szállító szalag, bakok, csomagológépek, kutter, füstölő berendezés, habverő, liszt szita, töltő berendezés, kenyér szeletelő, kifli sodró, daráló, szalagfűrész, hús szeletelő, zsemlegép, tésztanyújtó, tészta adagoló, bálázó gép, fólia hegesztő, téglagyári berendezések-készülékek, kavics osztályozó berendezés, garázsipari emelők (csápos emelő, aknaperem emelő, autó emelő, jármű emelő, hidraulikus-, pneumatikus emelő, egyéb mindenféle hidraulikus és pneumatikus emelő), hidraulikus szerelő állvány, mozgó munkaállvány, hidraulikus szerelőkosár, gépjárműre szerelt emelőberendezés, bakdaru, híddaru, emelőgerenda, emelőkeret, körülkerített teheremelő berendezés, útépítő gépek, földmunkagépek, munkagépe, kotrók, rakodógépek, markolók, emelőgépek, daruk, flakonfúvó gép, műanyag daráló, lyukasztógép, présgép, stancológép, stb.

Tevékenységünket az egész ország területére kiterjedően végezzük, minden általunk végzett munka során jegyzőkönyv készül, melyet a vizsgált gép kísérődokumentációjához csatolunk. Megbízható, minőségi munkát nyújtunk, kedvező árakon. Segítünk megfelelni az érvényes munkavédelem által előírt előírásoknak, így megfelelően ellenőrzött, biztonságos, munkavégzésre alkalmas eszközt bocsájthat munkatársai rendelkezésére, valamint egy esetleges munkavédelmi ellenőrzés alkalmával, annak elmarasztaló következményeitől is mentesülhet.

Keressen minket elérhetőségeinken bizalommal! Munkavédelem által előírt kötelező gépvizsgálat Budapest és országosan ipari gépek szakértővel.

Veszélyes- és nem veszélyes gépek kötelező vizsgálatainak jogszabályi háttere

Mvt.23. § (1) A biztonságos műszaki állapot megőrzése érdekében időszakos biztonsági felülvizsgálat alá kell vonni a veszélyes technológiát és a 21. § (2) bekezdésében meghatározott veszélyes munkaeszközt,továbbá azt a munkaeszközt, amelynek vizsgálatát jogszabály, szabvány, vagy a rendeltetésszerű és biztonságos üzemeltetésre, használatra vonatkozó dokumentáció előírja.

Mvt.87. § 11 Veszélyes: az a létesítmény, munkaeszköz, anyag/keverék, munkafolyamat, technológia (beleértve a fizikai, biológiai, kémiai kóroki tényezők expozíciójával járó tevékenységeket is), amelynél a munkavállalók egészsége, testi épsége, biztonsága megfelelő védelem hiányában károsító hatásnak lehet kitéve.

Vhr. 3. § (1) Az időszakos biztonsági felülvizsgálatot az üzemeltetőnek 5 évenként kell elvégeznie, ha jogszabály, szabvány vagy az üzemeltetési dokumentáció ennél gyakoribb felülvizsgálati időszakot nem ír elő. (Pl. motorfűrész, láncfűrész, gallyazó láncfűrész, gallyazó motorfűrész, esetén 1 évente kell elvégeztetni. (EBSZ (Erdészeti Bizt. Szab.), 1993. évi XCV. trv. és az 5/1993 MÜM rendelet alapján)

(2) A felülvizsgálat eredményét a felülvizsgaltot végző személynek vagy szervezetnek jegyzőkönyvbe kell foglalnia, annak egy példányát az üzemeltető munkáltató rendelkezésére kell bocsátania. Az üzemeltető munkáltató a követő vizsgálatig köteles a jegyzőkönyvet megőrizni.

(3) Az Mvt. 23. §-ának (1) bekezdése szerinti munkaeszközt (gépet) a telephelyen kívül csak akkor szabad üzemeltetni, ha az azon elhelyezett jelzésről nyilvánvalóan megállapítható, hogy a felülvizsgalatot az (1) bekezdésben meghatározott időszaknak megfelelően elvégezték.

A 10/2016 NGM rendelet szerint:

17. § (1) A veszélyesnek nem minősülő munkaeszköz esetében - ha annak biztonsága függhet a szerelés körülményeitől - a szerelést követően és az üzemeltetés megkezdését megelőzően, valamint - ha a munkaeszközön az új munkahelyen történő felállítását megelőzően végeztek szerelési munkát - a használatba vétel előtt a biztonságos szerelésről, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos működés feltételeiről és körülményeiről a megbízott személy ellenőrző felülvizsgálat keretében meggyőződik.

(2) Elvégzésének módját a munkáltató írásban határozza meg. A vizsgálat megállapításait, a megtett intézkedéseket jegyzőkönyvben kell rögzíteni.

18. § (1) Gondoskodni kell az időszakos ellenőrző felülvizsgálat megbízott személy általi elvégzéséről annak érdekében, hogy a biztonsági és egészségügyi előírások betartásra kerüljenek, az esetleges károsodások időben észlelhetőek, a megelőző intézkedések bevezethetőek legyenek.

(2) Az időszakos ellenőrző felülvizsgálatra kötelezett munkaeszközt, a felülvizsgálat gyakoriságát és módját írásban kell meghatározni, figyelemmel az üzemeltetés körülményeire, a munkaeszközt érintő szabványokban foglaltakra és a gyártó által összeállított használati utasítás, üzemeltetési, karbantartási dokumentáció előírásaira. A leghosszabb felülvizsgalati időszak nem haladhatja meg az öt évet. (Nem veszélyes munkaeszköz)

A megállapításokat, és a megtett intézkedéseket jegyzőkönyvben kell rögzíteni, amelyet a következő időszakos ellenőrző felülvizsgalat időpontjáig meg kell őrizni.

(3) Ha a munkaeszközt a telephelyen kívül használják a legutóbbi időszakos ellenőrző felülvizsgalat elvégzéséről a munkáltató tárgyi eszköz alkalmazásával (pl. a munkaeszközön elhelyezett, jól látható jelzéssel) tájékoztatást nyújt.

Munkavédelmi üzembe helyezés

Mvt.21.§ (1) Az üzemeltető munkáltató a veszélyes létesítmény, munkahely, munkaeszköz, technológia üzemeltetését írásban elrendeli (a továbbiakban: munkavédelmi üzembe helyezés).

(2) A 21. § alkalmazásában veszélyes munkaeszköznek minősül a 87. § 11. pontja alapján, illetve a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter rendeletében meghatározott, valamint a hatósági felügyelet alá tartozó munkaeszköz!

(3) A munkavédelmi üzembe helyezés feltétele a munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat. Melynek célja annak megállapítása, hogy a létesítmény, a munkahely, a munkaeszköz, a technológia megfelel az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges tárgyi, személyi, szervezési, munkakörnyezeti feltételeknek, illetőleg teljesíti a 18. § (1) bekezdése szerinti követelményeket. Elvégzése főként munkabiztonsági szaktevékenység..